Skötselråd

 

Några saker som kan vara bra att ha till din Lagotto:

Kam, sax, klokklippare, tovutredare här en längre/kortare modell, fästingplockare, bomullspaddar, öronrens (Epi-Otic), ögonpuder(absolutely Natural öronpuder plus), tandborste och ev.klippmaskin. Det här är mina favoriter! men det finns många olika varianter av allt!

Valpen är hanterad hemma hos mig, kloklippt, badad, kammad, klippt med maskin och sax och öronrensad.

Ju oftare du som ägare underhåller detta desto lättare blir din hund att hantera!

Den kommer protestera i bland, men gör ingen större affär av det, vissa saker måste göras bara så är det!

Gå igenom pälsen med fingrarna varje dag eller åtminstone varje vecka. Lagotto ska INTE ha tovor! Ta bort tovor, kardborrar m.m. direkt!

Red ut med fingrar, kam och ta hjälp av tovskäret! Lagotton bör klippas var var 6:e till var 10:de vecka.

Lagotton tovar mest på de ställen där huden är elastisk, i ljumskarna, armhålorna, runt pungen och under öronen. Det är för att det blir fuktigt, varmt och hårstråna gnids mot varandra.

Klipp pälsen i en längd som du känner att denna pälslängd kan vi sköta, allt från 1 – 4 cm, klipp jämnt över hela kroppen, men spara längre på huvudet. Klipp jämnt runt tassarna och under trampdynor.

Vintertid är detta ett måste eftersom det fastnar massor med snö och is runt tassarna.

När du gått igenom hela pälsen, klippt, tovat ut och känt att hela hunden är fri från gammal ull och tovor är det dags att ta itu med öronen...

Öronhårsbortagning:

Pudra öronpudret i innerörat och ned i hörselgången, massera lätt och pudra nästa öra. Plocka sedan försiktigt bort håret utifrån och in i hörselgången, längst ned sitter det också päls som bör avlägsnas.

Andvänd tumme o pekfingret när du plockar och håll i ytterörat med andra handen.  När så mkt hår som möjligt är avlägsnat så torkar du ur örat med bomullspadds el dylikt,

Är det smuts i hörselgången andvänder du öronrens i hörselgången, håller för örat, masserar, vänta en stund, lår hunden skaka ur lösningen och torka ur med bomullspadds igen. Upprepas gärna med jämn mellanrum.

Klor klipps alla ett par millimeter per ggr, heller ofta än sällan!!!

Glöm inte klon på insidan. Klipper du för kort kan det börja blöda, potatismjöl stillar blodet.

Bada din hund med ett milt hundschampo och ev. balsam.

Ibland bildas pga. fukt speciellt på benen och tassar fläckar där din hund slickar, kliar,gnager och blir ofta rödfärgat och kan vara sk.rödsvamp.

Klipp/raka om möjligt bort pälsen runt området tvätta med klorhexidin och pudra med pevarylpuder flera ggr dagligen. Försök undvika/distarhera hunden så "svampen" får vara i fred så mkt som möjligt, kanske ett bandage, extra hundben mm.

Några rader om Lagotto pälsen. Den skall ha tät, krulligt lockig päls av ullig struktur.

Den ska inte ha tovor eller ihoptovade filtpartier! Lagottons päls skall vara ullig, men får aldrig bli tvinnad till tunna snören, med något grov ytstruktur med täta, ringformade lockar där underullen syns igenom. Lockarna ska vara jämnt fördelade över kroppen och svansen.

På huvudet, där lockarna inte är lika tätt ringlade,skall pälsen forma rikliga ögonbryn, mustascher och skägg. Även kinderna är täckta med tjock päls. Täckhåret och i synnerhet underullen skall vara vattentät.

Om pälsen inte klipps tenderar den att filta ihop (eftersom den fortsätter att växa);därför måste en fullständig nerklippning göras minst en gång årligen. Hopfiltad päls skall avlägsnas på en gång.

Den klippta pälsen skall inte vara tjockare än max 4 cm och den skall jämnt följa kroppens konturer. Alla tovor måste genast avlägsnas! Kamma och andvänd tovskäret ofta på din hund!

Det är bara pälsen på huvudet som får vara längre, men inte så lång att den täcker för ögonen. Området runt könsdelar och anus skall klippas/hållas kort. Pälsen ska inte inte formas eller borstas upp som hos pudel eller  bichon frisé.

Korrekt klippning skall vara opretentiös och bidra till att accentuera det naturliga, rustika utseende som är typiskt för rasen. Läs mer

http://www.lagotto.org/rasen/standard298.pdf

http://www.lagotto.org/